Gepensioneerden hebben diverse redenen om na hun pensionering weer aan de slag te gaan als zelfstandige ondernemers. Sommigen willen vooral extra inkomen genereren, terwijl anderen op zoek zijn naar sociale interactie, uitdaging of het gevoel van een werkweek, zoals beschreven in een rapportage van het FD.
Het aantal oudere mensen dat na hun pensionering als zelfstandige ondernemer gaat werken, groeit gestaag. Aan het begin van 2018 stonden er nog 83.000 zzp'ers van 65 jaar of ouder ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit aantal is in het begin van 2023 met maar liefst 55% gestegen tot 129.000. Een deel van deze groep bestaat uit mensen die al zzp'er waren en na het bereiken van de AOW-leeftijd doorgaan met werken. Daarnaast zijn er mensen die juist na hun pensionering een carrière als zzp'er starten. Ook het aantal mensen dat na hun pensionering in loondienst blijft werken neemt toe. Echter, de meerderheid van de 67-plussers die betaald werk verrichten, is zelfstandige.
Gepensioneerden worden volgens Gerrit Jan Hamers, consultant bij detacheringsbedrijf Corparis en expert in de bemiddeling van gepensioneerden, met open armen ontvangen in krappe sectoren zoals de zorg. Het FD merkt ook op dat het aantal gepensioneerde docenten dat zich inschrijft als zzp'er in het onderwijs stijgt. Jan-Willem Duim, oprichter van Flexonderwijs.nl, een marktplaats voor zzp-docenten, bevestigt dat de vraag naar deze docenten toeneemt, omdat ze van onschatbare waarde zijn voor scholen.
Na je pensionering mag je onbeperkt bijverdienen als zzp'er of in loondienst, zonder dat dit invloed heeft op de hoogte van je AOW- of pensioenuitkering, zoals het FD aangeeft. Over het algemeen betalen zzp'ers van 65 jaar of ouder minder belasting dan jongere zelfstandigen. Het tarief van de eerste belastingschijf is namelijk lager voor mensen die de pensioenleeftijd hebben bereikt, omdat zij geen AOW-premie meer betalen.
Vul onderstaand formulier in. We reageren zo snel mogelijk.